10 objawów nietolerancji glutenu

Ponad 55 chorób wiąże się z glutenem.

Co to jest gluten?

To białko, które występuje w pszenicy, życie czy też jęczmieniu. Szacuje się, że u 99% ludzi, którzy mają nietolerancję na gluten albo też celiakię nie są oni do końca zdiagnozowani. To może prowadzić do wielu różnych problemów, dlatego warto na tą kwestię zwracać swoją uwagę.

Czy może jesteś jedną z tych osób?

Jeśli masz których z tych tutaj przedstawionych objawów to może być znak, że organizm nie toleruje glutenu. Mogą to być problemy trawienne takie jak zaparcia, gazy, wzdęcia a nawet biegunka. Szczególnie mogą się pojawiać takie problemu u dzieci po spożyciu glutenu. Rogowacenie mieszkowe skóry znane również jako gęsia skórka to również często pojawiający się problem. Prawdopodobnie będzie to związane z niedoborem kwasów tłuszczowych oraz witaminy A jako wtórnych efektów nieprawidłowego wchłaniania tłuszczy co będzie spowodowane tym, że istnieje uszkodzenie jelit spowodowane przez gluten. Zmęczenie lub też uczucie zmęczenia po spożyciu posiłku, który zwiera gluten: - kanapki - makaron - pizza - pierogi - naleśniki - bułki - wszelkie inne produkty tego typu.

Rozpoznanie choroby autoimmunologicznej takiej jak: - zapalenie tarczycy Hashimoto, - zapalenie stawów, - wrzodziejące zapalenie jelita grubego, - toczeń, - łuszczyca - stwardnienie rozsiane. Objawy neurologiczne takie jak zawroty głowy lub też poczucie braku równowagi. Będzie tutaj chodzić o brak równowagi hormonów takich jak: PMS, czyli ang. premenstrual syndrome, po polsku zespół napięcia przedmiesiączkowego, PCOS, czyli ang. Policystic Ovarian Syndrom, po polsku zespół policystycznych jajników; oraz niewyjaśniona niepłodność. Migreny oraz bóle głowy, przewlekłe zmęczenie, bóle mięśni i stawów ,stan zapalny, obrzęk i ból stawów takich jak palce, kolana oraz biodra. Problemy z nastrojem lęki, depresje czy też ADD oraz ADHD.

Jak sprawdzić czy Ciebie dotyczy nietolerancja na gluten?

Jeśli chcemy sprawdzić czy nasz organizm toleruje gluten dobrze będzie przygotować sobie dietę eliminacyjną. Na okres około dwóch trzech tygodni należy zrezygnować z glutenu a potem wprowadzić go znów do diety. Dzięki temu będzie można zobaczyć jak organizm będzie reagował. Trzeba pamiętać, że w organizmie gluten może być trawiony przez lata w naszym organizmie. Dlatego im dłużej będzie trwać dieta eliminacyjna tym dużo lepiej. Jeśli chcemy przygotować dokładne wyniki testu trzeba zadbać o to, by skutecznie wykluczyć wszystkie produkty zawierające gluten.

Jak leczyć nietolerancję na gluten?

Wyeliminowanie produktów zawierający gluten z diety oznacza wyeliminowanie ich w 100% nawet śladowe ilości mogą sprawić, że nasz organizm będzie w złym stanie. Nie będzie można zastosować zasady 80/20 ponieważ praktycznie każda nawet minimalna ilość glutenu będzie zwiększać ryzyko choroby a nawet śmierci. Mamy dokładne badania, które podaje nam, że spożycie glutenu w przypadku celiakii albo też nietolerancji będzie prowadzić do zwiększenia ryzyka śmierci o 600%, dlatego trzeba na to szczególnie uważać.

Kategorie: Odpowiednie produkty,

Autor

Ewelina

Redakcja babielato.opole.pl